Čaj - nápoj s tradicí
Ve 4. a 5. století došlo k zakládání prvních čajových plantáží. Již dlouhá tisíciletí se traduje, že čaj byl objeven čínským císařem, léčitelem a učencem, jehož jméno bylo Šen Nung. K objevu blahodárného nápoje došlo údajně v roce 2737 před Kristem tak, že císař odpočíval pod divokým čajovníkem, když vítr utrhl několik čajovníkových lístků. Lístky spadly přímo do nádoby s vroucí vodou, kterou císař pil z hygienických důvodů pouze převařenou. První historicky a písemně podložená zmínka o čaji však pochází z roku 300 před Kristem - jedná se o doporučení čínského lékaře, který čaj předepisoval jako lék k povzbuzení organismu. Do 3. století př. n.l. se čaj skutečně připravoval jako lék z čerstvě posbíraných lístků, zatím planě rostoucích, čajovníků. Popularita čaje rostla, a tak není divu, že už ve 4. a 5. století došlo k zakládání prvních velkých čajových plantáží. Do té doby se čaj pěstoval na spíše malých pozemcích.
Čaj postupem času pronikal z Číny do ostatních asijských zemí, a na začátku 17. století se díky zdatným holandským obchodníkům dostal čaj poprvé do Evropy.
První zásilky čaje do Evropy byly realizovány prostřednictvím holandské Východoindické společnosti.
Čaj se zanedlouho stal módním nápojem, podávaným především ve vyšších společenských kruzích. Ve Velké Británii se čaj v průběhu 18. století stal velice rozšířeným a populárním nápojem, dostupným však lidem s vyššími příjmy - dovoz čaje byl totiž zatížen vysokými daněmi a cly. Z Velké Británie pronikl čaj do Severní Ameriky, a také zde byl ve velké oblibě. Popularitu čaje v Severní Americe však na nějaký čas ukončilo tzv. Bostonské pití čaje (Boston Tea Party). O co šlo? Dovoz zboží, mimo jiné i dovoz čaje, do britských kolonií v Severní Americe byl neúměrně zatížen vysokými cly. Proto v roce 1773 američtí obchodníci převlečení za indiány vnikli v přístavu Boston na britské lodě a celý náklad čaje svrhli do moře.
Velice silná tradice pití čaje existuje i v Rusku. Čaj se dostal do Ruska v podobě daru - ruskému carovi daroval čaj mongolský chán Altyn. Čaj do Ruska putoval velbloudími karavanami z Číny. Poté, co začala v roce 1903 fungovat transsibiřká magistrála, nahradilo karavany vlakové spojení. Typická ruská příprava čaje se samozřejmě neobejde bez samovaru.
Bez zajímavosti není rozhodně fakt, že čaj měl svůj vliv i na lodní dopravu. Čaj se svými nároky na zachování chuti a aroma vyžadoval totiž rychlou přepravu, a tak vznikly clippery - rychlé plachetnice, které mezi sebou dokonce mnohdy závodily.
ZDROJ:
OXALIS, spol. s r. o.,
K Teplinám 663
763 15 Slušovice
tel: 577 127 111, fax: 577 127 115,
oxalis@oxalis.cz
Příprava čaje
Příprava černých a zelených čajů
Jednu čajovou lžíci čaje (odpovídá naši kávové) na každých 1,5 dl vody plus jednu navíc na konvici zalijte vroucí vodou. Pouze u zeleného čaje by měla být voda poněkud ochlazena (70 - 80 °C u čínských zelených čajů, 60 - 70 °C u japonských zelených čajů)
Doporučené doby vyluhování:
Černý čaj 3 - 5 minut
Darjeeling First Fush 2 - 3 minuty
Oolong 2 minuty
Čínský zelený čaj 2 - 3 minuty
Japonský zelený čaj 1,5 - 2 minuty
Černý čaj aromatizovaný 2,5 - 3 minuty
Ovocný + bylinný čaj 5-8 minut
Ovocno zelený 5 minut
Příprava Lapacho
4 čajové lžičky kůry Lapacho nasypte do 1 litru vroucí vody, 5 minut nechejte povařit a dalších 15 minut vyluhovat. Hotový čaj můžete lehce osladit nebo smíchat s bylinným či ovocným čajem. Může se pít teplý nebo studený během dne ( nejlépe však na lačný žaludek ). K přípravě čaje Lapacho se nesmějí používat nádoby z hliníku ! Naopak vhodné je sklo nebo porcelán. Hotový neochucený nálev je lahodný, aromatický. Zdánlivě připomíná dubovou kůru ochucenou citrónem.
Příprava Maté
Tradičně se maté připravuje v tzv. kalabasse ( vysušené tykvové slupce ) a poté se pije horké nebo chlazené pomocí bombilly (kovové slánky).
Do kalabassy nasypte 2-3 čajové lžičky lístků maté a přelijte mírně teplou vodou tak, aby lístky získaly pevnou konzistenci. Po několika minutách zalijte vroucí vodou a nechejte 3 minuty vyluhovat. Opatrně do kalabassy vsuňte bombillu a osvěžující nápoj můžete pomalu popíjet.
Aby se do slánky nedostaly žádné lístky, je na jejím spodním konci malé sítko. Nepřipravujte příliš silný nálev, aby se Vám bombilla neucpala!
Tento proces můžete z jedné dávky maté opakovat až pětkrát. Vyluhujte však vždy maximálně 3 minuty.
V případě potřeby použijte k ochucení cukr, citrón, pomeranč, rum, koňak nebo mléko.
Příprava Rooibos
1. Promyjte konvici horkou vodou.
2. Nasypte do ní rooibos - jednu čajovou lžíci na každý šálek.
3. Zalijte vroucí vodou.
4. Ponechte 2 - 3 minuty vyluhovat. Nápoj je připraven.
Degustace čaje
Degustace čaje všemi smysly
Prohlédněte si čajové lístky
Máte možnost posoudit jejich velikost a pečlivost zpracování, stejně jako obsah nežádoucích přimísenin (dřevo, stonek). To, zda je čaj čerstvý, lze vyčíst z barvy - vybledlé lístky jsou většinou staré.
Přivoňte k suchým lístkům
Zjistíte míru přirozeného čajového aroma. Dbejte na jeho intenzitu. Dle aroma můžete určit původ čaje (čaje z oblasti Darjeelingu mají nádech sušeného sena, Assam voní jemně do karamelu).
Co vše můžete rozpoznat v šálku
Typické zabarvení oblasti původu (čaje z Assamu jsou tmavě hnědé až černé, z Darjeelingu světlé až sytě zlaté, ceylonské pak červenozlaté), zpracování a fermentace (fermentované čaje jsou tmavší než polofermentované nebo nefermentované).
Vyluhované čajové lístky
Lístky po vyluhování dávají nejlepší informaci o charakteru čaje. Lze rozpoznat kvalitu sklizně a zpracování (nepoškozené lístky), zda-li je čaj čistý nebo zda se jedná o nějakou směs. Ve vůni se zároveň projevuje intenzita aroma a míra jemnosti čaje.
Vůně linoucí se ze šálku (konvice)
Aroma dobrého čaje má být typické vzhledem k původu, silné a mnohovrstevnaté. Typické aroma čaje z oblasti Darjeeling: svěží, jemné, intenzivně květnaté, muškátové.
Chuť
Převálejte čaj několik sekund po jazyku. Rozpoznáte sílu (body) čaje stejně jako míru vyluhování tříslovin (hořkost).
Délka chuti, aroma
Čím delší, tím lepší. V průběhu trvání chuti (aroma) lze také cítit míru čistoty čaje (nežádoucí přimíseniny mají čajově netypické nuance).
ZDROJ:
OXALIS, spol. s r. o.,
K Teplinám 663
763 15 Slušovice
tel: 577 127 111, fax: 577 127 115,
oxalis@oxalis.cz