Jste zde

Avokádo (hruškovec přelahodný)

Avokádo

Pokračování článku "Přírodní afrodiziaka a doporučené potraviny".

Avokádo je ovoce (botanicky), plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světležlutý. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm, která lehce naklíčí i v květináči. Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je kolem 120 avokád.

Avokádo - je bohaté na vitamíny E, B6, draslík a Omega-3 mastné kyseliny. Společně pak příznivě ovlivňují hladinu testosteronu u mužů a zlepšují kvalitu jejich spermatu. Vzhledem ke tvaru plodu podobnému varleti nazývali staří Aztékové strom avokáda "ahuacatl" což znamená přibližně "strom varlat".

Plody ovoce rostou v na stromě párech a skutečně se podobají varlatům. Asi díky tomuto tvaru plodů je katoličtí kněží v Mexiku v 16. století zakázali svým věřícím konzumovat. Avokádo je však velice lahodné a stojí za to je vyzkoušet. Avokádo (podobně jako hrušky a lilek) je však také velmi prospěšné ženskému zdraví. Podporuje přirozený rozvoj a fungování dělohy a zdraví děložního hrdla. Ovoce tvarem připomíná tyto ženské orgány (tvar otočené hrušky).

Jedno avokádo týdně v období těhotenství ženě pomáhá vyrovnávat rovnováhu porodních hormonů a látky v něm obsažení dokonce mohou napomáhat předcházet vzniku rakoviny děložního čípku. Plod dozrává devět měsíců a stejně tak dlouho trvá i vývoj dítěte v děloze.

Skladování:
Avokádo většinou kupujeme nedozrálé. K tomu, aby správně dozrálo potřebuje pokojovou teplotu. Skladování v lednici je vhodné výhradně u zralých plodů. Snížená teplota proces zrání zpomalí, ale úplně nezastaví. U zralých plodů je proto lepší je včas zkonzumovat.

 

Články s podobnou tematikou

Literatura a zdroje