-A A +A

Jste zde

Fíky

Fíky

Pokračování článku "Přírodní afrodiziaka a doporučené potraviny".

Fíky - jsou známé jako velmi příjemně, zdravé, sladké ovoce. Plody jsou plné plné semen. Považují se za RAW potravinu.

Fík je považován za plod, ve skutečnosti je to uzavřené plodenství, vzniklé dozráním specializovaného květenství, tzv. sykonia. Sykonium je dužnatá baňka, obsahující uvnitř sebe mnoho květů.

Fíkovník je rostlina jednodomá, v květenství se tedy vyskytují květy samčí i samičí. Těchto květů může každé květenství obsahovat až několik tisíc (v závislosti na druhu). Samičí květy mají dlouhou nebo krátkou čnělku a vykvétají mnohem dříve než samčí květy. Sykonium má cibulovitý tvar s malým otvorem, který umožňuje přístup opylovačů ke květům.

Jsou bohaté na vitamín E, B6, B1 a B2 , oproti jiným druhům ovoce obsahují jen velmi málo vitamínu A a C. Z minerálů obsahují draslík, vápník, hořčík a železo. Látky v nich obsažené při jejich pravidelné konzumaci zvyšují počet mužských spermií. Ty jsou pak aktivnější a rychleji se pohybují. Pravidelná konzumace fíků také napomáhá snížení rizika neplodnosti u mužů. Hořčík, který fíky obsahují podporuje tvorbu serotoninu, který zvyšuje sexuální touhu.

Fíky jsou kožní alergeny a jejich míza vážně dráždí oči. Obsahují projímavé látky, flavonoidy, cukry, vitamíny A a C, kyseliny a enzymy.

Největším pěstitelem je Turecko, následované Egyptem, Alžírskem a Marokem. Tyto čtyři státy vypěstovaly více než 64 % světové produkce.

Jako pochoutka se podávají čerstvé a vychlazené na teplotu 7 až 10°C. Někdy se dají zakoupit v úpravě, kdy sušené fíky jsou máčeny v čokoládě. Velmi oblíbené jsou v Řecku, Egyptě, Itálii a v Saudské Arábii.

 

Poznámka:

Pojem RAW food či také RAW strava byl převzat z anglických výrazu raw [ró] v překladu syrový a food [fúd] s doslovným překladem jídlo, volně také strava. V češtině se tomuto způsobu stravování také říká živá strava. Nicméně se anglické označení RAW se jako název pro celý směr stravování docela ujalo. 

 

Články s podobnou tematikou

Literatura a zdroje