Jste zde

Med (včelí)

Med (včelí)

Pokračování článku "Přírodní afrodiziaka a doporučené potraviny".

Runny hunny.jpg

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (med květový) a medovice(med medovicový), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med. Tmavost medovicového medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin.

Včelí med má prokazatelné, staletími ověřené léčivé účinky. První zmínky o tom, že med je považovaný za afrodiziakum, jsou staré více než 15 000 let. Med je oblíbené sladidlo, ale i uznávaná pochutina. Včelí med má silně protizánětlivé a univerzální preventivní účinky. Dodává tělu energii. Kromě zdraví prospěšných látek také obsahuje značné množství bóru (stopový prvek). Bór pomáhá udržovat tělo aktivní a optimalizuje hladinu estrogenu. Může také podporovat zvýšení hladiny testosteronu v krvi, což je hormon zodpovědný za podporu libida u mužů i žen. Včelí med dále podporuje správnou funkci prostaty, snižuje projevy stresu a podrážděnosti. Podobně jako čokoláda, podporuje pocity radosti, zklidnění, úlevy. Příznivě ovlivňuje náladu i sebevědomí muže, ale i ženy, což může vést i ke zvýšené touze po sexu. V medu se také celkem snadno macerují byliny nebo se do medu mohou přidávat výtažky z bylin. Podle starých doporučení byly za nejúčinnější výtažky rostlin, stromů a bylin považované extrakty z dubu, kotvičníku, březových jehněd nebo kopřivy. Takto "posílený" med se bral jako "přírodní lék" jednou až dvakrát denně v množství jedné lžičky. Od medového "elixíru vitality" se očekávalo, že také napomůže posílení mužské vitality. Proto bývá podáván jako speciální nápoj pro novomanžele...

Skladování:
Včelí med pro skladování nevyžaduje nižší teplotu. Při delším skladování přirozeně tuhne a to při pokojové teplotě. Pro zachování jeho léčebných účinků je lépe jej skladovat v temnu a nevystavovat ho přímému slunečnímu záření.

 

Články s podobnou tematikou

Literatura a zdroje